U tu svrhu preporučujem primenu FLORAVIT-a za listanje, tečno đubrivo bogato azotom, koje se primenjuje tako što se jedan čep đubriva doda u tri litre vode i tako pripremljenim rastvorom biljka prihrani, zalivanjem ili folijarno (prskanjem preko lista).
Mlade biljke prihranjujte zalivanjem.
Ukoliko želite bujne cvetove raskošnih boja, tokom cele vegetacije ne bi trebalo zalivati cveće đubrivima bogatim azotom (đubriva koja utiču na jačanje lisne mase), jer će se njihovom preteranom upotrebom biljka razviti u listove i cvetovi će biti manji.
Kada uočite formiranje pupoljaka, pravo je vreme za prihranu đubrivom koje pospešuje cvetanje, utiče na boju i veličinu cveta.
FLORAVIT za cvetanje je tečno đubrivo prilagočeno potrebama cvetnica i koristi se na isti način kao i FLORAVIT za listanje.
Biljke koje nemaju dlačice na listovima možete prihranjivati folijarno, ali samo uveče ili po oblačnom danu, nikako po sunčanom vremenu, jer tako mogu nastati ožegotine na biljci.
One biljke koje imaju dlačice na listovima treba uvek prihranjivati isključivo zalivanjem.
Prihrana ima i zaštitnu funkciju, jača biljku i čini je otpornijom od bolesti i štetočina.
Tokom letnjih vrućina biljke na terasi trebalo bi zalivati dvaput dnevno.
Prihranjivati ih možete 2-3 puta nedeljno i uz pravilno doziranje ćete obezbediti da cveće privlačno izgleda sve do jeseni.
Redovno uklanjajte stare i požutele listove, jer su oni izvori infekcija.
Kiše dovode do stvaranja pogodnog tla za razvoj biljnih štetočina. Ako uočite da biljka "kunja", detaljno je pregledajte da biste otklonili sumnju da su je napale štetočine.
Ukoliko ih pak primetite, temeljno biljku isprskajte već pripremljenim sredstvom protiv lisnih vaši.
Postupak ćete možda trebati da ponovite jer je BUBISTOP protiv lisnih vaši kontaktni insekticid, što znači da će uništiti vaši na onim delovima biljaka koje ste isprskali. Zato je veoma važno da nastojite da isprskate celu biljku.
Naravno i ovaj tretman trebalo bi sprovoditi samo uveče ili po oblačnom danu.
Ukoliko kod sobnog bilja primetite sitne mušice koje izlaze iz zemlje, obilato naprskajte zemlju u saksiji BUBISTOP-om protiv lisnih vaši.
Tretman sprovodite uvek napolju, na terasi ili otvorenom prostoru.

dipl. ing tehnologije Miodrag Radosavljević